Przy wykonywaniu manicure niezwykle ważne jest prawidłowe usunięcie skórek. Przerośnięte są wyjątkowo nieestetyczne i nie można w żadnym wypadku dopuścić do ich pojawienia się i wpłynięcia na ostateczny efekt manicure. Bardzo ważne jest też to, że skórki nie powinny też być pozadzierane lub popękane. Jak więc usuwać je w sposób bezpieczny?
Użycie oliwki do skórek
Żeby skutecznie i bezboleśnie usunąć skórkę należy ją najpierw zmiękczyć. W tym celu doskonale sprawdza się oliwka do skórek. To tłusty kosmetyk, który ma działanie odżywcze i równocześnie silnie nawilżające oraz zmiękczające. Oliwkę do paznokci należy rozprowadzić na płytce paznokcia oraz skórce i delikatnie ją wmasować. Pod wpływem ciepła może ona szybciej wniknąć w ich strukturę i zacząć działać. Oliwka do paznokci może w krótkim czasie sprawić, że skórka stanie się tak miękka, że będzie można przesunąć ją nawet bez specjalistycznych narzędzi np. delikatnie odsuwając je paznokciem drugiej dłoni.
Raczej usuwać niż wycinać
Wycinanie skórek jest już rzadkością. Wiele osób wie, że metoda ta nie sprawdza się i jest obarczona dużym ryzykiem bolesnego uszkodzenia macierzy paznokcia. Ewentualne zadarcia skórki także należą do bardzo bolesnych urazów, mimo swoich niewielkich rozmiarów. Dlatego najbezpieczniejszą metodą pozbywanie się skórek jest ich delikatne przesuwanie przy pomocy drewnianego patyczka kosmetycznego.
Wcześniejsze zastosowanie oliwki do paznokci sprawia, że jest to zabieg bezbolesny i bezpieczny, a sama skórka przesuwa się bez trudu. Dzięki temu jest ona niewidoczna i nie wpływa na końcowy efekt manicure. Bardzo ważne jest również to, że dzięki przesuwaniu skórki nie ma ryzyka odsłonięcia macierzy paznokcia, co z czasem mogłoby prowadzić do jego deformacji. By tego uniknąć, najlepiej będzie po prostu nigdy nie usuwać skórek przy pomocy wycinarek, nożyczek czy też frezarek. Skórki pełnią ważną rolę ochronną i są potrzebne. Można zmniejszyć ich widoczność poprzez ich odsunięcie, ale nie ma powodu, by usuwać je w całości.