Witamina K2 jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która działa wraz z innymi witaminami i minerałami, aby wspierać siłę i funkcjonowanie Twoich kości. Jest ona również niezbędna, aby pomóc krwi krzepnąć, utrzymać zdrowe tętnice i utrzymać zdrową równowagę hormonów płciowych. W tym artykule omówimy wszystko, co musisz wiedzieć o znaczeniu witaminy K2 w diecie i potencjalnych korzyściach, jeśli zwiększysz spożycie tego ważnego składnika odżywczego.
Co to jest witamina K2?
Witamina K2 jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie wapnia i kości. Witamina K jest niezbędna do utrzymania zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego i promowania prawidłowego wzrostu kości i zębów. Jest ona również niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i pomaga utrzymać zdrowe ściany tętnic.
Jak uzyskać witaminę K2 z pożywienia?
Najlepszym źródłem witaminy K2 są zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, kolarda i zielenina azjatycka. Inne warzywa, które zawierają niewielkie ilości tego składnika odżywczego, to brokuły, brukselka i kalafior. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego są również dobrym źródłem witaminy K2. Należą do nich wątroba, nerki i podroby, a także ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak łosoś, makrela, pstrąg i tuńczyk. Jeśli nie dostarczasz tej witaminy z pożywienia, to warto sięgnąć po suplement, np. https://evita.sklep.pl/pl/c/Witamina-K2/2222884.
Znaczenie witaminy K2 dla twojego organizmu
Witamina K ma kluczowe znaczenie dla promowania zdrowych kości i zębów. Dowody wskazują, że witamina K2 może nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów. Witamina K2 może również pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju otyłości poprzez kontrolowanie apetytu i poprawę trawienia.
Niedobór witaminy K2 powoduje stan zwany osteopenią, który charakteryzuje się niską masą kostną i zwiększonym ryzykiem złamań kości. Ciężki niedobór witaminy K2 powoduje krwawienie z niedoboru witaminy K (VDB), które charakteryzuje się nadmierną utratą krwi i jest poważne i potencjalnie zagrażające życiu.